Betopan
Betopan en sade şekli ile yapıların dış cephe kaplamalarında kullanılan koruyucu bir malzeme olarak ifade edilebilir. Yapılarda kullanılan betopanın imalatı çimentonun ve bazı kimyasalların karıştırılması şeklindedir ve insan sağlığı açısından zararlı olabilecek hiçbir materyal içermemektedir. Ayrıca betopanın elde edilmesinde ahşap, ağaç, taş gibi çevreye zarar vermeyen materyallerde kullanılmaktadır. Betopanın kullanım alanları arasında prefabrik evler, konteynerler, ahşap villalar yer almaktadır. Bunların haricinden birçok alanda da kullanılmaktadır.
Betopan Özellikleri
Betopanın yapısında ağaç ve çimento oldukça büyük ağırlıktadır. Bu neden ile oldukça dayanıklı ve dirençli bir malzemedir. Genel olarak betopanın özellikleri şu şekildedir;
-
Suya karşı dayanıklı olması;
Betopanın en önemli özelliği olarak değerlendirmek mümkündür. Yağış rejiminin fazla olduğu bölgelerde imar edilen yapılarda sıklıkla tercih edilen bir kaplama malzemesidir. Mevsimsel şartlara karşı son derece duyum sağlayan ve olumsuz etkilere karşı son derece derece dayanıklı olan betopanın neme karşı da dirençli olduğu belirlenmiştir.
Betopanın bir başka önemli özelliği ise;
-
Yoğun kar ve yağmur yağışı sonrasında meydana gelecek olan şişmelerin önüne geçmesidir. Bu şekilde yapının dış cephesinin deformasyona uğramasını engellemiş olur.
-
Dekoratif olması;
Betopan yapıların dış cephesinde kullanıldığı gibi yapıların iç cephesinde de kullanılabilmektedir. İç mekanda kullanılacak olan betopanlar ile doğal bir görünüm elde edilmekte ve istenilen ortam oluşturulabilmektedir.
Isı yalıtımı betopanın en önemli özellikleri arasındadır. Uygulandığı yapıya ya da bölgeye yüzde yetmiş oranında ısı yalıtımı sağlamaktadır.
-
Depreme ve darbelere karşı dayanıklı olması;
Betopanın imal sürecinde kullanılan kimyasallar ve diğer yardımcı malzemeler nedeni ile oldukça esnek ve hafif bir yapı elde edilmesi sağlanmaktadır. Betopanın yapısında çimentonun bulunması, onun esnek ve hafif olmasını etkilememektedir. Betopanın esnek olması deprem anında yapıyı desteklemekte ve bir arada tutmaktadır. Ayrıca, hafif olması ile de yapıya ek yük getirmemektedir.
-
Yangına karşı dirençli olması;
Betopanın içerisinde plastik malzeme yer almaması ve içerisinde çimento gibi bir malzemenin bulunması, onun yangına karşı oldukça dirençli olmasına etki etmektedir. Betopan B1 sınıfında yer alan bir malzeme türüdür. Alev almayan özelliktedir.
-
Kolay kurulum imkanı olması;
İstenilen ölçülerde hazırlanabilir olması onun uygulama yapılacak olan bölgeye kolaylıkla uygulanmasına neden olmaktadır.
Oldukça hafif ve dayanıklı bir malzeme olan betopanın üzerinde yardımcı aletler kullanılarak istenilen işlemler gerçekleştirilebilmektedir. İstenilen ölçüde kesilebilir ya da üzerinde delik açılabilir.
Yapısında bulunan çimento nedeni ile içerisinde herhangi bir haşere ya da böcek barınamamaktadır.
Tamamen doğal malzemeler kullanılarak imal edilen betopanın içeriğinde koku oluşturacak herhangi bir materyal bulunmamaktadır. Bu neden ile de yapıların iç dekorasyonlarında oldukça rahat bir şekilde kullanılabilmektedir. Betopanın bu özelliği de tercih edilme sebepleri arasındadır. Firmamızdan bu konu ile daha detaylı bir şekilde bilgi alabilirsiniz.